Adalet mi tehlike mi: "Şafak'ın kitabı Kırıkkanat'tan çalıntı"

Mahkemelerin, bir kitabın çalıntı olduğu kararı bir ilk. Öte yandan, intihal kararı Türkiye'yi ikiye böldü. Adalet mi, tehlike mi?

Bir garip olay, Türkiye’nin iki popüler yazarı arasında yaşandı!

Bir tarafta her kitabı Doğan Yayınevi’nin vitrinlerini süsleyen Elif Şafak; diğer tarafta az eser üreten ama her bir eseri mücevher kalitesinde Mine Kırıkkanat.

Kırıkkanat’ın Sinek Sarayı adlı romanı 1990 yılında basılırken, Şafak’ın Bitli Palas kitabı 2002’de. Yani iki kitap arasında 12 yıl bulunuyor.

Kırıkkanat ile Şafak arasındaki husumet bundan eskiye dayanıyor.

Kırıkkanat, Şafak’ı siyasi omurgasızlıkla itham ederken, kaybettiği davadan sonra Şafak, “Beni kıskanıyor” demekle yetindi.

Kırıkkanat, Şafak’ı “Fetö’nün desteklediği isim” sözleriyle nitelerken, bu görüşüne, Şafak ile Fetullah Gülen’in aynı yerlerden ödül almasını ve Elif Şafak’ın, Fetö ’ye yakınlığı bilinen eşi Eyüp Can Sağlık’ı gösteriyor. Sağlık, Radikal’e Genel Yayın Yönetmeni olduğu yıllarda Kırıkkanat’ın “Eğlence” yazısını gerekçe göstererek işten çıkartmıştı.

Elif Şafak’ın kamuoyunda eşi Fetö ile iltisaklı Eyüp Can Sağlık’tan boşandığı düşünülse de, Kırıkkanat, mahkeme kayıtlarında adının, Elif Sağlık olarak kullanıldığına işaret ediyor.

TÜRKİYE’DE KAZANILAN İLK KİTAP İNTİHAL DAVASI

Kırıkkanat’ın kazandığı intihal/ fikir hırsızlığı davası Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Kırıkkanat, Adnan Hoca’yı da ilk deşifre eden isim olduğunu anımsatarak, “Bir yerde yolsuzluk, hırsızlık var ise deşifre etmek gerekir,” diyor!

ŞAFAK’IN TÜM KİTAPLARI ÇALINTI MI?

Yıllardır, Şafak’ın yazdığı tüm kitapların oradan buradan çalıntı olduğunun söylendiğini vurgulayan Kırıkkanat, “Aman Türkiye’de intihal davası mı kazanılır; Türkiye’de Doğan yayınevine karşı dava mı kazanılır?” endişesi ile dava bile açılmadığını belirtiyor!

Elif Şafak ise Kırıkkanat’ın uzun süredir kendisine husumet beslediğini ve kendisi ile uğraştığını belirterek, mahkemenin intihal kararından acı duyduğunu ve itiraz edeceklerini açıkladı.

CELAL: “İNTİHAL KARARI, EDEBİYAT İÇİN ‘TEHLİKE”

Kitap eleştirmeni edebiyatçı Metin Celal, davanın Kırıkkanat lehinde sonuçlanmasını, “tehlike” olarak yorumluyor. Birebir kopyalama olmadığını belirten Celal, olay örgüsü, mekânlar ve karakter betimlemesine bakarak nasıl yüzde 5’lik kopyalamayı hesapladınız, diye soruyor.

Aslında Metin, “tehlike” uyarısı ile temelde adalete güvenin olmadığı bir ortamda, net, somut ve ölçümlemesi tartışmaya açık olmayan değerlerle yargılamanın da kötüye kullanılabileceğini ima ediyor.

Tüm bu eleştirilerde haklılık payı olsa da,

Türkiye’de bir kitapta yapılan intihalin ilk kez mahkeme kararı ile onaylanması az bir şey mi?