4,5 milyardan daha yaşlı dünyamızın tarihi boyunca kurulan çöken ve yok olan devletler olduğu gibi, yine tarihe meydan okurcasına ayakta duran devletler var.

Peki, dünyanın en kadim ülkesi neye göre belirleniyor. Sınırları, yönetimleri değişen ülkelerin yaşı nasıl belirleniyor?

1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği”nin (sanıldığı gibi komünist değil, adındaki gibi sosyalistti) dağılması ile kurulan Rusya, her ne kadar zengin bir tarihi olsa da, orta yaşlı ve henüz 100 yaşını dolduran Türkiye Cumhuriyeti gibi yaşlı bir ülke kabul edilmiyor.

Bununla birlikte bazı ülkeler, binlerce yıl aynı yapısını koruyarak varlığını devam ettirerek, günümüze dek ayakta kalmıştır.

DÜNYA TARİHİNİN EN KADİM 10 ÜLKESİ…

10) SAN MARİNO

İtalyan yarımadasında bulunan küçük şehir devleti, dünyanın en eski cumhuriyeti olarak Guinness Dünya Rekoruna sahip. Sadece 24 mil kare (62,2 kilometrekare) bir alanı bulunan San Marino, dünyanın en küçük ülkelerinden olmakla beraber, asırlardır bağımsızlığını korumuştur.

Yerel kayıtylara göre San Marino, MS 301'de St. Marinus tarafından kuruldu. Bu hesaba göre 17 asırdan daha yaşlı. Yerel tarihi tartışılsa bile San Marino'nun en az MS 13. yüzyıldan bu yana kendini yöneten bir cumhuriyet olarak işlev gördüğü konusunda hiçbir tartışma yok.

UNESCO'ya göre San Marino, "dünyada demokratik modelleri temsil eden, hayatta kalan tek İtalyan şehir devletidir."

Napolyon”un dünya imparatorluğu serüveninde bile İtalya'yı işgal etse de, bu küçük ülkenin egemenliğine saygı duyarak, San Marino”nun bağımsızlığını koruduğu kayıtlarda belirtiliyor.

9) JAPONYA

Japonya'da, San Marino gibi kadim bir tarihi kuruluş hikâyesi var. Güneş tanrıçası Amaterasu'nun soyundan gelen efsanevi İmparator Jimmu'nun, M.Ö. 660”da, Japonya'nın imparatorluk hanedanını kurduğu kayıtlarda korunuyor. Böylece 2 bin 683 yıldır devam eden Japonya İmparatorluğu dünyadaki en eski sürekli kalıtsal monarşisi olarak ayakta duruyor.

8) MEKSİKA

Meksika'nın kökleri, Olmec uygarlığının kuruluşuyla M.Ö. 1200'e kadar uzanıyor. Olmecler, Meksika Körfezi ve güney Meksika boyunca yaşadılar.

Olmecler muhtemelen Amerika'da ilk yazı biçimini kurdular ve geniş ticaret ağlarını geliştirdiler. Etkileri kendilerinden sonra hüküm süren Maya ve Aztek kültürlerinde de görüldü.

7) YUNANİSTAN

Bugün ki Yunanistan'ındaki ilk hükümet aslında antik Yunan'dan önceye dayanıyor. MÖ 1600”de Miken Uygarlığı ile başlayan, dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden bazıları olan Thebes ve Atina da dahil olmak üzere birçok krallıktan oluşuyor. Yani, Yunanistan”ın geçmişi 3600 yılın üstünde.

6) ÇİN

Çin'deki hükümetin kökleri, Çin hanedanı olan Shang hanedanının kuruluşuyla birlikte en az MÖ 1600'e kadar uzanıyor. (Daha önceki Xia hanedanlığının varlığını destekleyecek kanıtların daha sonra ortaya çıkması mümkündür.)

Shang yönetimi sırasında (M.Ö. 1600-1046 civarı), Çinliler 12 aylık, 360 günlük bir takvim oluşturdular ve bugün kullanılan yazı sistemini geliştirdiler.

Böylece, Çin devletinin 3 sin 600 yıldan daha eskiye giden bir tarihi olduğu görülüyor.

5) IRAK- BABİL

Mezopotamya (bugünkü Irak) genellikle " medeniyetin beşiği " olarak kabul edilir.

Bir tahmin, Sargon'un yönetiminin başlangıcı olan MÖ 2334'tür. Sargon, Fırat Nehri üzerinde bir yerde olduğuna inanılan ancak henüz keşfedilmemiş başkent Akkad'da hüküm sürüyordu.

Böylece Irak”ın yaşı en az 4 bin 357 yılı buluyor.

4) ERMENİSTAN

Khorenatsi'nin anlatımında Ermenistan'ın kuruluşunun MÖ 2492'de gerçekleştiği belirtiliyor,

Nature dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir araştırma, Ermeni kökenlerine dair M.Ö. 3000 ile 2000 yılları arasına tarihlenen genetik kanıtlar buldu. Araştırmanın yazarları, "Bu karışım tarihlerinin aynı zamanda Ermenistan'ın M.Ö. 2492'deki efsanevi kuruluşuna da denk geldiğini not ediyoruz" kaydını düştüler.

Yani, Ermenistan en az 4 bin 521 yaşında.

3) HİNDİSTAN

MÖ 2500'den MÖ 1500 civarında yerini Vedik uygarlığa bırakana kadar Hint yarımadasında gelişen İndus Vadisi uygarlığı, dünyanın üç büyük ilk uygarlığı arasında en yaygın olanıydı.

Hindistan'ın uzun geçmişine rağmen, bazı ölçütlere göre ülke yalnızca birkaç on yıllık bir geçmişe sahip. 1858'den 1947'ye kadar neredeyse bir yüzyıl boyunca Hindistan ve Pakistan İngiliz imparatorluğunun parçasıydı. 15 Ağustos 1947, Hindistan'ın yeniden kendi kendini yöneten bir ülke haline geldiği Bağımsızlık Günü olarak kutlanıyor.

Yani Hindistan bir hesaba göre 4 bin 500 yaşında iken başka bir hesaba göre sadece birkaç on yıllık geçmişi olan genç bir ülke!

2) İRAN

Antik Elam krallığı, günümüz İran'ında MÖ 2600”de kuruldu. Başkenti, şu anda UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Susa'ydı.

Arkeolojik kanıtlar, MÖ 5. binyıldan MS 13. yüzyıla kadar Susa'daki kentsel yaşamı gösteriyor. Başka bir görüşe göre ise İran İslam Cumhuriyeti 1979 yılında kurulan genç bir ülke.

1) MISIR

Kuruluşu M.Ö. 3150 olarak kabul edilen Mısır, 4 bin 170 yıldan daha eski tarihi ile dünyanın en eski ülkesidir.

Tarihçi Robert J. Wenke, The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt'da Narmer'ın Mısır'ı gerçekten birleştirip birleştirmediğine bakılmaksızın, Palet'in "Mısır'ın ilk kez birleşik, güçlü, zengin ve okuryazar bir devlet haline geldiği döneme" tarihlendiğini yazdı .