Blog

2023 Nobel Barış Ödülü, İranlı Nergis Muhammedi’nin!

Norveç Nobel Komitesi’nin açıklamasında, "2023 Nobel Barış Ödülü'ne, İran'da kadınlara yönelik baskıyla mücadelesi ve insan hakları, özgürlüğü teşvik etmek üzere verdiği mücadeleyle Nergis Muhammedi layık görüldü, denildi.

KADIN HAKLARINA ADANMIŞ BİR ÖMÜR: NERGİS MUHAMMEDİ!
Muhammedi, İran’da kadın hakları ve idam cezasının kaldırılması için kampanya yürüten insan hakları aktivistlerinden biri.

Front Line Defenders hak örgütüne göre Muhammedi’ye, halen Tahran'ın Evin Cezaevi'nde 12 yıl hapis cezası infaz ediliyor. Muhammedi'ye yöneltilen suçlamalar arasında devlete karşı propaganda da bulunuyor.
Muhammedi yine, 2003 Nobel Barış Ödüllü Şirin Ebadi’nin yönettiği İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'nin de başkan yardımcısı görevindeydi.

NOBEL ÖDÜLÜ
İsveçli Alfred Nobel'in vasiyetiyle, 9 Haziran 1900 yılında kurulan Nobel Vakfı’nın insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ve prestijli ödüller arasında kabul görüyor.

NOBEL JÜRİSİ
Nobel Ödülleri’nin jüri masasında İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitü ile Norveç Nobel Komitesi bulunuyor.

6. DAL EKONOMİ 1969'DA EKLENDİ

Fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 ayrı dalda iken 1969’dan itibaren 6. dal olarak ekonominin de eklenmesi ile en başarılı kabul edilen kişiler veya kuruluşlara Nobel Ödülü veriliyor.
Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in öldüğü 10 Aralık'ta her yıl düzenlenen törenle sahiplerini buluyor.
Ödül törenleri, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de de yapılamadı.